Πασχαλινό Bazaar για τον ξενώνα προσφύγων/μεταναστών ΗΩΣ @ Lacandona 23/4

11:00 - 16:00, 23/4, Ηπίτου 4

Ο ξενώνας προσφύγων και μεταναστών «ΗΩΣ» είναι μια μικρή κοινότητα ανθρώπων από όλο τον κόσμο (Κονγκό, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Μπανγκλαντές, Σιέρρα Λεόνε, Γουινέα, Γκάνα, Ιράν), (ντόπιων και μεταναστών) που ζουν στην Ελλάδα. Μια ομάδα αλληλέγγυων, πιστεύοντας στο καθολικό δικαίωμα στη στέγη, στηρίζει μέσω έμπρακτης αλληλεγγύης τους πρόσφυγες/ μετανάστες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν στέγη. Έτσι ώστε παράλληλα να νιώσουν ενδυναμωμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, στην αξιοπρεπή διαβίωση και στην ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Ο ξενώνας βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια και έχει χωρητικότητα μέχρι και 16 άτομα. Δεν κάνει διακρίσεις ως προς τη θρησκεία ή την εθνικότητα ή την ηλικία και τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί κυρίως άντρες πάνω από 18 ετών. Ο ξενώνας δεν είναι ούτε κρατικός ούτε ανήκει στον Δήμο ή σε κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) και ως εκ τούτων δεν χρηματοδοτείται από πουθενά. Το κτήριο του ξενώνα παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη στην ομάδα. Συνεπώς τα έξοδα περιορίζονται στο ρεύμα, στο νερό, στο τηλέφωνο και στο πετρέλαιο το χειμώνα. Για να στηριχθεί το εγχείρημα, οργανώνονται κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις, όπως αυτή του πασχαλινού παζαριού στη Lacandona.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη και αγάπη όσων συμμετέχουν αλληλέγγυα με κάθε τρόπο στο εγχείρημα αυτό. Για μας, ως εγχείρημα, η έμπρακτή αλληλεγγύη στους μετανάστες/ πρόσφυγες έχει σαν οδηγό μια κοινωνία απελευθερωμένη από την ξενοφοβία που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και θα δημιουργεί εστίες πολυσυλλεκτικότητας, πολυφωνίας και ισότητας.