Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων του χωριού Σταγιάτες για ελεύθερη πρόσβαση στο νερό

Με αφορμή την απαράδεκτη διακοπή του νερού από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΜΒ στο χωριό Σταγιάτες στον Βόλο, θέλουμε να εκφράσουμε την στήριξή μας στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του χωριού, εδώ και χρόνια, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Από το 2005 οι κάτοικοι προσπαθούν να αποτρέψουν τα σχέδια υποβάθμισης της ποιότητας του νερού από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου  (ΔΕΥΑΜΒ ) με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίησή του.

Η βασική μεθόδευση υποβάθμισης του νερού που ακολουθεί η ΔΕΥΑΜΒ είναι η διαπίστευση ότι το νερό του δικτύου που αντλείται από την πηγή της Κρύας Βρύσης είναι επιβαρυμένο μικροβιακά, με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Ωστόσο οι εργαστηριακές αναλύσεις που κάνουν οι κάτοικοι του χωριού, κάθε χρόνο, σε διαπιστευμένο εργαστήριο, πιστοποιούν την καθαρότητα και καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το αποκορύφωμα αυτής της διαμάχης ήρθε την Παρασκευή 17/4 όπου εν μέσω περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κλιμάκιο της ΔΕΥΑΜΒ έκοψε τη σύνδεση του χωριού στο δίκτυο ύδρευσης της πηγής της Κρύας Βρύσης. Πρόκειται για ακραία πρακτική που θυμίζει  πρακτικές πολυεθνικών εταιριών και μισθοφόρων απέναντι σε ιθαγενείς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι κάτοικοι όμως του χωριού και πάλι δεν το βάλανε κάτω. Μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες αποφασίσανε να αποκαταστήσουν την υδροδότηση του χωριού και να συνεχίσουν τη συλλογική διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινότητα. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι κάτοικοι εδώ και χρόνια ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν το χωριό τους μέσα από τις αξίες και πρακτικές της αυτοδιαχείρισης,και της αποανάπυξης. Επίσης τα τελευταία χρόνια οργανώνουν εκδηλώσεις και συζητήσεις που αφορούν τη συνεργατική και αλληλέγγυα  οικονομία, την τοπική αυτοοργάνωση, την οικολογία και τη διατροφή.

Ως Δικτύωση Συνεργατικών Αθήνας δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων στις Σταγιάτες για το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο νερό της πηγής Κρύας Βρύσης.

 

Δικτύωση Συνεργατικών Εγχειρημάτων  Αθήνας