Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ: Ανακοίνωση της Δικτύωσης Συνεργατικών Εγχειρημάτων Αθήνας για τη διακοπή παροχής ρεύματος στη ΒΙΟΜΕ από τη ΔΕΗ

Την Δευτέρα 30 Μάρτη στις 06.30 το πρωί, συνεργείο της ΔΕΗ μαζί με δύο κλούβες των ΜΑΤ βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη και διέκοψαν την παροχή ρεύματος. Πρόκειται για μία ακόμη επίθεση από πλευράς κράτους και κυβερνήσεων προς το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, με στόχο να πλήξουν εργαζόμενους και εργαζόμενες που έχουν αποφασίσει να υπερασπιστούν το δικαίωμα της αξιοπρεπούς εργασίας χωρίς αφεντικά. Εξάλλου το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν προηγηθεί καταστολή, απειλές, υποσχέσεις και συνεχόμενοι πλειστηριασμοί των οικοπέδων του εργοστασίου που έχουν απαντηθεί άμεσα τόσο από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, όσο και από το κίνημα αλληλεγγύης.

Η επίθεση που δέχτηκε η ΒΙΟΜΕ αποκτάει και έναν συμβολικό χαρακτήρα μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε όλες και όλοι λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει μία συνεργατική μονάδα που παράγει προϊόντα οικιακής και ατομικής υγιεινής. Αυτά τα προϊόντα, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποτελούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητα για τον κόσμο που τα προμηθεύεται. Αντίθετα η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε εταιρίες  που αισχροκερδούν σε βασικά είδη υγιεινής, εκμεταλλευόμενες τη κατάσταση πανικού που καλλιεργούν καθημερινά τα ΜΜΕ.

Η θρασύδειλη απόφαση για διακοπή του ρεύματος στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ  δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιχειρεί να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς της, αρπάζοντας την ευκαιρία της πανδημίας και της επιβεβλημένης καραντίνας. Η διακοπή του ρεύματος ταυτίζεται με  την επιθετική γραμμή  των ακραίων αντεργατικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί λόγω της πανδημίας, νομιμοποιώντας, από την πίσω πόρτα, την εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με στόχο τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ αποτελεί οργανικό κομμάτι όλων εκείνων που έχουμε επιλέξει το δρόμο της εργασίας ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ. Εμπνεόμαστε από τον αγώνα της, είμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι  και στηρίζουμε την επιλογή των εργαζομένων της να στέκονται ενάντια στη καμένη γη που δημιουργεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο αγώνας μας για οργάνωση της εργασίας χωρίς αφεντικά, για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων μας χωρίς ιεραρχικές δομές, ταυτίζεται πλήρως με τον αγώνα που δίνουν τόσα χρόνια οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι για μια εργασία με αξιοπρέπεια. Για τον λόγο αυτό ο αγώνας των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ μάς αφορά όλους και όλες.

  •  ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
  •  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ
  •  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ