Το Χαλικούτι ανακοινώνει το νέο του εγχείρημα: "Το αναγνωστήριο"

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς η συνέλευση των εργαζομένων στο Κιβώτιο πήρε τη δύσκολη απόφαση να παύσει τη λειτουργία στο συνεργατικό Μπεγίρι για τους λόγους που μπορείτε να ξανα-διαβάσετε εδώ.

Στο γλέντι κλεισίματος, στους δύσκολους μήνες που ακολούθησαν, στην αγωνία να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας για όλους συσπειρωθήκαμε γύρω από το Χαλικούτι , όμως δεν είμασταν μόνοι/ες. Με τη βοήθεια της αλληλέγγυας στήριξης σε όλα τα επίπεδα (υλική, πολιτική, ψυχολογική) από τη Θεσ/νίκη μέχρι και το Ρέθυμνο καταφέραμε όλοι μαζί να κλείσουμε το κεφάλαιο Μπεγίρι ως έναν  χρήσιμο πολιτικά/εργασιακά πειραματισμό και όχι ως φάντασμα κακών επιλογών.

Την τελευταία στιγμή- γύρω στις αρχές της άνοιξης-πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε το χώρο πληρώνοντας το ενοίκιο, συνεισφέροντας κάθε μήνα εθελοντικά μεροκάματα από τα δικά μας. Πώς αλλιώς; Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε πως ο χώρος αυτός δεν είχε ολοκληρώσει την αποστολή του. Και ποια είναι αυτή;

Η γεωγραφική και πολιτική σημασία του στενού που μας φιλοξενεί και η ζώνη αυτοδιαχείρισης και πολιτισμού που έχει δημιουργηθεί αποτελεί για μας αλλά και για πολύ κόσμο μία κοινότητα ζωντάνιας, συνεργατικότητας και αγώνα σε αντίθεση με το κυρίαρχο πολιτισμικό ρεύμα, τον ατομικισμό και τις αγοραίες σχέσεις.

Αυτή τη ζώνη είμαστε διατεθειμένοι να την στηρίξουμε και να την εξελίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Έτσι η κοινωνική χρήση του χώρου του πάλαι ποτέ μπεγιριού σαν ένα μικρό λιθαράκι σε αυτή τη προσπάθεια μπορεί να ενταχθεί. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως ο χώρος του Μπεγιριού μπορεί να αναβιώσει με μια κίνηση κοινωνικά ανταποδοτική.

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς η συνέλευση των εργαζομένων στο Κιβώτιο πήρε τη δύσκολη απόφαση να παύσει τη λειτουργία στο συνεργατικό Μπεγίρι για τους λόγους που μπορείτε να ξανα-διαβάσετε εδώ.

"Το αναγνωστήριο"

Από Δευτέρα 11/1/2016  το αναγνωστήριο του συνεταιρισμού ξεκινάει τη λειτουργία του με ωράριο 10:00 -22:00.

   - Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και ξανανοίγει την πόρτα του σε όλους ως μέρος μελέτης , ανάγνωσης, χρήσης του διαδικτύου, δανεισμού βιβλίων και περιοδικών.

   - Στα ράφια της μιας βιβλιοθήκης μπορείτε να βρείτε βιβλία για δανεισμό ένα δείγμα των οποίων υπάρχει και εδώ, ενώ στα ράφια της άλλης προϊόντα της ΒΙΟΜΕ.

   - Στα ράφια της βιβλιοθήκης του καφενείου υπάρχουν νέες και παλιές ανεξάρτητες εκδόσεις με αντίτιμο καθώς και περιοδικά. Το ελάχιστο κέρδος που έχουμε βάλει στις τιμές προορίζεται για την αγορά νέων βιβλίων στη δανειστική.

   - Ο χώρος διατίθεται και για *συνελεύσεις*, σεμινάρια, βιβλιοπαρουσιάσεις  κατόπιν συνεννόησης (όχι γάμοι όχι βαφτίσια...)

   - Το αναγνωστήριο λειτουργεί με self service τα έσοδα του οποίου διατίθενται για την διατήρηση/συντήρηση του χώρου (ενοίκιο, λογαριασμοί)

   - Οι τοίχοι του αναγνωστηρίου είναι ελεύθεροι για εκθέσεις φωτογραφίας, αφίσας, ζωγραφικής ή ό,τι άλλο προωθεί την ελευθερία της έκφρασης

   - Μπορείτε να συνεισφέρετε στη δανειστική βιβλιοθήκη με δικά σας βιβλία (γιατί το βιβλίο τείνει να γίνει είδος πολυτελείας...).

Τα παραπάνω 7 σημεία λειτουργίας είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μας εγχειρήματος. Αναλυτικά οι όροι χρήσης του θα ανακοινωθούν σύντομα και θα κυκλοφορήσουν σε έντυπη μορφή στους δύο χώρους.

Αναγνωστήριο! (να το χαιρόμαστε λοιπόν!)

εργαζόμενοι/ες στο συνεταιρισμό "το Κιβώτιο" - Ιανουάριος 2016