Παρουσιάσεις βιβλίων για ΕΑΜ και πλατεία Συντάγματος στις Εκδόσεις Συνεδέλφων (9&10/12)

eam_9-12-2015

Δημήτρης Μαριόλης
Η αδύνατη ταξική ανακωχή:
Η πολιτική του ΕΑΜ στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας
και στα συνδικάτα μέχρι τα Δεκεμβριανά
(εκδόσεις ΚΨΜ)

Γιάννης Σκαλιδάκης
Η Ελεύθερη Ελλάδα:
Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944)
(εκδόσεις Ασίνη)

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου
στις 7.30 το βράδυ
στο βιβλιοπωλείο
των Εκδόσεων
των Συναδέλφων
(Καλλιδρομίου 30, Εξάρχεια)

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς
των βιβλίων

Παρουσίαση του βιβλίου «Η εμπειρία της πλατείας Συντάγματος»

Syntagma_10-12-2015

Παρουσίαση του βιβλίου Η εμπειρία της πλατείας Συντάγματος: Μουσική, συναισθήματα και νέα κοινωνικά κινήματα της Μαρίας Παπαπαύλου

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου
στις 7.30 το βράδυ
στο βιβλιοπωλείο
των Εκδόσεων
των Συναδέλφων
(Καλλιδρομίου 30, Εξάρχεια)

Ομιλητές:
Σταύρος Σταυρίδης
αν. καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ
Φώτης Τερζάκης
δοκιμιογράφος, συντονιστής του Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών
και η συγγραφέας

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η ανθρωπολογική μελέτη των κινητοποιήσεων στην πλατεία Συντάγματος το 2011, οι οποίες έγιναν γνωστές στον Τύπο ως το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Σκοπός είναι η ανάδειξη της εμπειρίας των ανθρώπων που συμμετείχαν στην καθημερινότητα της ζωής στην Πλατεία και η σύνδεσή της με τα συναισθήματα και τη μουσική. Το βιβλίο βασίζεται στο εθνογραφικό υλικό που συλλέχθηκε από συνεντεύξεις και επιτόπια συμμετοχική παρατήρηση κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2011.

Η μουσική και τα συναισθήματα αποτελούν τους αναλυτικούς φακούς του βιβλίου. Ενισχύοντας σύγχρονες θεωρητικές τάσεις που υποστηρίζουν ότι τα συναισθήματα αποτελούν βασικό αντικείμενο έρευνας των κοινωνικών κινημάτων, το βιβλίο εστιάζει στην ποικιλία των συναισθημάτων που εκφράστηκαν στο Σύ­νταγμα και που δεν περιορίστηκαν στην «αγανάκτηση». Σε αντίθεση με τη σχετική βιβλιογραφία για τα κοινωνικά κινήματα που αποδίδει κυρίαρχο ρόλο στο τραγούδι, στο Σύνταγμα κυριάρχησε ο συλλογικός μουσικός και ρυθμικός αυτοσχεδιασμός.

Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί ξεκάθαρα μια «ζώνη πολιτισμικού αυτοσχεδιασμού», όπως την ορίζει ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Γκραίμπερ, καθώς ετερόκλητοι άνθρωποι θέλησαν να βρουν τρόπους να συνυπάρξουν, παρά τις διαφορές τους, να «πειραματιστούν» και να «αυτοσχεδιάσουν» χωρίς να ταυτίζονται ιδεολογικά. Το πολιτικό συμπορεύτηκε με το μουσικό, συνθέτοντας μια νέα κουλτούρα κοινωνικής συνύπαρξης και εκφράζοντας μια νέα σχέση των ανθρώπων με τα κοινά.